تازه ترین پست ها
پذیرفته ترین پست ها
پر بازدید ترین پست ها
پر بحث ترین پست ها
تازه ترین نظر ها
-
ناشناس : درود جناب طالبی حمله به سرداران نظامی در میانه ی جنگ بنظر شما سزاست . آنچه خود میگویی را قبول داری . !؟ اینکه تهدید بالفعل است و سرداری در حفاظت از فرمانده که نه رهبر و مرجعش اعلام پشتیبانی کند . این خطاست . تو به کدام قبله و محرم نگاه میکنی که اینچنین شدی !!!!! اصلن همه جمهوری اسلامی کارهایش خطا اندر خطا ... -
ناشناس : سلام پاسخی به نوشتار صریح بانو اُنظُر ✍️ در این روزگار که بیشتر، سکوت میکنند یا از کنارهگیری و محافظهکاری دم میزنند، گاه نوشتاری میآید که بیهیاهو، اما با شجاعت، تلنگر میزند و دردهای نهفته را به زبان میآورد. نوشتار ۱۳گانهی بانو «أنظر» خطاب به علی شمخانی، از جنس همان یادداشتهاست؛ تذکری زیرپوستی اما ... -
ناشناس : متن پیام مرجع تقلید معظم حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی به شرح ذیل است: بسم الله الرحمن الرحیم هر شخص یا رژیمی که برای ضربه به امت اسلامی و حاکمیت آن رهبری و مرجعیت را تهدید کند یا (لاسمح الله) تعرضی نماید حکم محارب دارد و هر گونه همکاری و تقویت آن توسط مسلمانان یا دولتهای اسلامی حرام است و لازم است عموم ... -
قاسم بابویه دارابی : خدا را شکر بعضی ها تازه از خواب ناز بیدار شدن باز هم شروع به حراحیف و شبهه افکنی برای رهبری حکیم نمودن و از اسرائیل تمجید تلخی او بعد ۱۵ روز که از جفت کوه خف شده بود و شبانه از انجا تا انار قلد را می رفت تا اوضاع را رصد کند او این ندت در شغال اباد بصرف اب گندیده بود زر بیحا نی زند عرضه نداشت تجاوز رژیم ... -
ناشناس : سلام آقاابراهیم، صبح بهخیر 🟩حق یا تکلیف 🔻 امام حسین علیهالسلام وقتی تصمیم به مقابله با یزید گرفت، به تمام همراهان خود اجازه انتخاب داد؛ به بیان امروزی، حضور در میدان مبارزه را برای دیگران "تکلیف" نکرد، بلکه "حق" انتخاب و تصمیمگیری برای آنان قائل شد. جلیل قربانی -
ناشناس : درود و عالی سکه و ستیزه را تفسیر کردی . از اینجا بود که دین ابزار قدرت شد . نه راهنمای حقیقت و آرامش برای زندگانی مردم .🙏🙏🖤🖤 امیر رمضانی دارابی -
ناشناس : دنیای اقتصاد- استفنوالت : حمله گسترده اسرائیل به ایران، جدیدترین دور از نزاع این رژیم برای حذف یا تضعیف تکتک مخالفان منطقهایاش است. در پی حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، اسرائیل نبرد سهمگینی را برای نابودی مردم فلسطین بهعنوان یک نیروی سیاسی معنادار آغاز کرد؛ تلاشی که توسط سازمانهای ... -
ناشناس : عصر ایران ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ نوت: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل میگوید بخش زیرزمینی سایت هستهای نطنز در نتیجه حملات اسرائیل «آسیب مستقیم» دیده است. تأسیسات نطنز حدود ۷۰ زنجیره سانتریفیوژ در دو کارخانه غنیسازی دارد که یکی از آنها زیرزمین است. ایران همواره تلاش برای ساخت سلاح هستهای را رد کرده اما ... -
ناشناس : سلام رویداد۲۴| در ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ نشر داد : «حساب توییتری منسوب به رهبر انقلاب در توییتی به زبان عربی نوشت: باید با قاطعیت با رژیم صهیونیستی تروریست برخورد کنیم. ما هرگز با صهیونیستها سازش نخواهیم کرد.» -
ناشناس : رویداد۲۴ در ساعت ۲۳ / ۵۸ دقیقه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴ انتشار داد. لینک .
موضوع های کلی سایت دامنه
کلمه های کلیدی سایت دامنه
- عکس ها
- چهره ها
- تریبون دارابکلا
- انقلاب اسلامی
- دامنه کتاب
- عترت
- تک نگاران دامنه
- اختصاصی
- مباحث دینی
- گوناگون
- ایران
- مسائل روز
- فرهنگ لغت دارابکلا
- جهان
- قرآن در صحنه
- مدرسه فکرت
- دارابکلایی ها
- روحانیت ایران
- لیف روح
- جامعه
- مرجعیت
- دامنه قم
- زندگینامه من
- شعر
- روحانیت دارابکلا
- جبهه
- امام رضا
- کویریات
- خاطرات
- مشهد مقدس
- گفتوگو
- آمریکا
- تاریخ سیاسی دارابکلا
- روزبه روزگرد
- کبل آخوند ملاعلی
- اوسا
- بیشتر بدانید
بایگانی های ماهانه ی سایت دامنه
-
تیر ۱۴۰۴
۴
-
خرداد ۱۴۰۴
۲۱
-
ارديبهشت ۱۴۰۴
۱۶
-
فروردين ۱۴۰۴
۱۴
-
اسفند ۱۴۰۳
۶
-
بهمن ۱۴۰۳
۱۰
-
دی ۱۴۰۳
۱۲
-
آذر ۱۴۰۳
۲۰
-
آبان ۱۴۰۳
۱۳
-
مهر ۱۴۰۳
۱۲
-
شهریور ۱۴۰۳
۲۳
-
مرداد ۱۴۰۳
۱۷
-
تیر ۱۴۰۳
۱۷
-
خرداد ۱۴۰۳
۶
-
ارديبهشت ۱۴۰۳
۸
-
فروردين ۱۴۰۳
۷
-
اسفند ۱۴۰۲
۱۸
-
بهمن ۱۴۰۲
۲۰
-
دی ۱۴۰۲
۸
-
آذر ۱۴۰۲
۲۰
-
آبان ۱۴۰۲
۲۱
-
مهر ۱۴۰۲
۲۰
-
شهریور ۱۴۰۲
۱۹
-
مرداد ۱۴۰۲
۱۸
-
تیر ۱۴۰۲
۱۰
-
خرداد ۱۴۰۲
۱۴
-
ارديبهشت ۱۴۰۲
۸
-
فروردين ۱۴۰۲
۱۷
-
اسفند ۱۴۰۱
۱۲
-
بهمن ۱۴۰۱
۱۶
-
دی ۱۴۰۱
۲۰
-
آذر ۱۴۰۱
۳۱
-
آبان ۱۴۰۱
۲۳
-
مهر ۱۴۰۱
۲۱
-
شهریور ۱۴۰۱
۱۳
-
مرداد ۱۴۰۱
۱۳
-
تیر ۱۴۰۱
۱۲
-
خرداد ۱۴۰۱
۱۵
-
ارديبهشت ۱۴۰۱
۱۵
-
فروردين ۱۴۰۱
۲۷
-
اسفند ۱۴۰۰
۲۴
-
بهمن ۱۴۰۰
۳۰
-
دی ۱۴۰۰
۲۴
-
آذر ۱۴۰۰
۲۴
-
آبان ۱۴۰۰
۳۲
-
مهر ۱۴۰۰
۲۶
-
شهریور ۱۴۰۰
۱۷
-
مرداد ۱۴۰۰
۱۱
-
تیر ۱۴۰۰
۲۵
-
خرداد ۱۴۰۰
۱۶
-
ارديبهشت ۱۴۰۰
۱۴
-
فروردين ۱۴۰۰
۱۷
-
اسفند ۱۳۹۹
۳۴
-
بهمن ۱۳۹۹
۳۸
-
دی ۱۳۹۹
۳۵
-
آذر ۱۳۹۹
۳۶
-
آبان ۱۳۹۹
۲۳
-
مهر ۱۳۹۹
۳۱
-
شهریور ۱۳۹۹
۲۲
-
مرداد ۱۳۹۹
۳۲
-
تیر ۱۳۹۹
۳۰
-
خرداد ۱۳۹۹
۲۵
-
ارديبهشت ۱۳۹۹
۴۱
-
فروردين ۱۳۹۹
۴۰
-
اسفند ۱۳۹۸
۳۶
-
بهمن ۱۳۹۸
۴۹
-
دی ۱۳۹۸
۴۸
-
آذر ۱۳۹۸
۳۸
-
آبان ۱۳۹۸
۳۰
-
مهر ۱۳۹۸
۴۴
-
شهریور ۱۳۹۸
۳۷
-
مرداد ۱۳۹۸
۲۸
-
تیر ۱۳۹۸
۳۵
-
خرداد ۱۳۹۸
۱۸
-
ارديبهشت ۱۳۹۸
۱۸
-
فروردين ۱۳۹۸
۱۸
-
اسفند ۱۳۹۷
۳۰
-
بهمن ۱۳۹۷
۴۰
-
دی ۱۳۹۷
۴۰
-
آذر ۱۳۹۷
۳۴
-
آبان ۱۳۹۷
۴۵
-
مهر ۱۳۹۷
۵۵
-
شهریور ۱۳۹۷
۶۷
-
مرداد ۱۳۹۷
۶۷
-
تیر ۱۳۹۷
۶۴
-
خرداد ۱۳۹۷
۳۵
-
ارديبهشت ۱۳۹۷
۴۸
-
فروردين ۱۳۹۷
۴۸
-
اسفند ۱۳۹۶
۶۶
-
بهمن ۱۳۹۶
۶۵
-
دی ۱۳۹۶
۳۲
-
آذر ۱۳۹۶
۵۷
-
آبان ۱۳۹۶
۴۴
-
مهر ۱۳۹۶
۴۹
-
شهریور ۱۳۹۶
۲۸
-
مرداد ۱۳۹۶
۲۷
-
تیر ۱۳۹۶
۱۶
-
مهر ۱۳۹۵
۱
-
آذر ۱۳۹۴
۱
-
دی ۱۳۹۳
۱
-
تیر ۱۳۹۲
۱
پیوندهای وبلاگ های دامنه
پیشنهاد منابع
دامنهی دارابکلا
با لغتهای دارابکلا

به قلم دامنه
فرهنگ لغت دارابکلا. ( لغتهای ۳۴۹ تا ۳۸۱ )
مَچول: اشارهی کنایی است به کسی که عقل و خردش ناچیز دیده شود. ریشهی واژه را نمیدانم، اما حدس میزنم از چِل چو اخذ شده که معنی کمارزشی را برساند. شاید هم مجهول بود. بعدش شد مجول. بعدش هم مچول
ریه: ریه در گویش محلی بمعنای روده است. مثل گو ریه (=رودهی گاو) گوسپن ریه (=رودهی گوسفند) . مخفّف بَریه هم ممکن است باشد. یعنی رید. از مصدر ریدن. جالب اینکه کوچک بودم خودم ریه را روده تصور میکردم، بعد فهمیدم ریه، شُش است.
کاته: وچه. تولّه. البته با مول وقتی ترکیب شود میگن مولکاته، که اشاره به حرامزادگی دارد. کاته بیشتر برای بچه حیوان اهلی یا خانگی است. در گفتگوی دوستانه و شوخی میتوان گفت ته کاته هسه؟ یا وِه مه کاته هسه. خلاصه کاته هر دو کاربرد را دارد ولی کوله فقط معنی بچه وحشی یا درنده یا تربیتنشده دارد.
کوله: کوله برای بچهی حیوان وحشی است. وجهی بد. برای بچه و وچه است. البته کولهپشتی هم هست.
وَردست: کناردست. شاگرد. فرمانرو. کمککار. معادل وردستی هم بکار میبریم و به معنای بشقاب پلو است. در مقابل، پیشدستی ، کوچکتر است و برای میوه. در مجالس به طور فراوان کاربرد این دوتا را دیده و شنیده میشود.
سِرسریک: جرقّههای برخاسته از شعلهی آتش هیمه که وقتی زبانه میکشد بیشتر میشود. یا وقتی بخاری و کِله را با چچکل و تشکَل به هم میزنند، سرسریک بلند میشود. ذرّات آتش و تشکله.
عکس سرسریک
(=ذرات) زبانهی آتش
دودوک: فعال و دونده و حاضربودن. هر جا حضور داشتن. فِرز و زرنگ. مثلاً فلانی دو دوک کَشنه را شوونه.
پرتّوک: پرتاب. پرتکردن. تقریباً همیشه برای پرتاب ادرار بکار میرود. در باقی موارد اگر هم به کار رود، آنرا تداعی میکند و خنده به دنبالش. مثلاً خیار شور را فشار داد آبش پرتوک زد.
خالخانده: خالکانده. خیال کنی. انگاری. مِثلینکه.
دَزه: پِر. پرسشده، حجمی از ظرف یا کیسه بدون منفذ.
رَج: ردیف ،میزان، دقیق. مثلاً این درختان رج هستند. یا وِن دست در شکار رج است.
دَخِسّه: مترادف دزه است ولی دزه معمولاً با دست انسان است ولی دخسه هم با دست انسان یا به طور طبیعی را در بر دارد. مثلاً بدن کشتیگیرها دخسه است. یا انده غذا ون داهون دله نخِه. گندم کیسه دزه هسه. یعنی پر و بدون هیچ فضای خالی. فلانی آنقدر خورد دخسّه هسسه.
تا: دستکم دو معنای مستقل جدای از حرف اضافه دارد: خم شدن، مه کمر تا بیّه. رشدکردن و کِشآمدن. مثلاً کهیلم تا بَکشیه.
اِلا یا الاح: الا، الاح، الاه، الاء، یعنی باز و وابودن به طور آشکار یا به مدت زیاد. یک مثال خندهدار: ون داهون یک زرع نیم الا هسِه برا پِلا تیم! برا افراد دلیک.
گاله: بوی بسیار بد توسط انسان از مقعد. مثل یک گلولهی باد که گندش فضا را اشغال کند.
گالِه: بوتهی خشک ساقهی نی که برای ساختمان به جای حلب به کار میرفت. مثلاً خانه گاله به سر است.
بِلغاشته: ترَگگرفته. میوههای ترکیده. زخم عمیق که دردناکه. مثلاً انارِ دهنواز، زیادرسیده. یا زخم شدید.
تیناری: تنهایی. یکّه.
سقلامه: سفت. خاشک. ترکیده، میوههای ترکدار ناشی از رسیدن زیاد. لقمهی سفت دندانشکن را هم میگن. مّشت بسته که معمولاً به پهلو و بدن سیخکی زده میشود.
سوته: سوختن. لمپاسوته. بخاریلوله سوته. نمد یا پشم سوخته که برای تسکین درد، که به صورت موضعی به کار میرفت.
قنبر وار ! : محکم، بلند. برای گفتن صلوات پیش از منبر. مثلاً، یک صلوات قنبروار بفرس. یعنی غَرّا و بلند.
قمبر : همان قنبر است که در تلفظ قلبِ به میم میشود. مثل شنبه: شمبه. پنبه: پمبه.
بازاری: بازاردَکته. بازار دینگونه وِره. اِسا بازار نکِف تِه. خیلی محلیتر میگن وه شک دکته. شیرشده، پُمپشده، جَوگیر. مثلاً: شادی واری بازار دکته.
یدتِرهفرامُش: مرا یاد، تو را فراموش. با استخوان «جناقِ» مرغ شرط میبستند. مرا یاد است ولی تو فراموش کرده بودی جملهای بود که از طرفِ پیروز پس از بردن شرط مسابقهی حافظه و هوش گفته میشد.
ساق: قدیمیترهای محل زانو را میگویند ساق. حال آنکه ساق مابین زانو و پا است. مانند ساقهی درخت که مابین تنه با برگهاست. حتی خودِ ما هم برای زانو، ساق به کار میبریم. مثلاً : مگه تِه ساق درد کانده پله ره بالا نینی. حتی در تلفظ هم ساق را ساخ میگن.
تَپچه: تَسکه، کوتاهقد. خپِل. تسکهی خیلی چاق
تپچو: به باد کتک گرفتن. کتککاری. مثلا فلانی ره تپچو دَوسه. مصداقش مثلاً فلانی بیرحمانه خاش زن و وچه ره تپچو وندسّه.
شِرنه: شیههی اسب. که کنایه است به کسی که در صحبت داد میکشد و قِر میدهد و یا خندهی بیمزه سر میدهد. مرسومترش اینه که میگن: شِل اَسکاره واری شرنه کشنِه. شرنه، اشاره هم دارد به خندههای بیمزه و قهقههی افراد وشیل. وشیل هم که قبلاً بحث شد.
نواجِش: نوازش در ماتم مردگان با کلمات آهنگین. نواجش که در برخی نقاط و در متون نواچش گفته میشود. نواها و اشعار سوزناک در عزای عزیزان است که ریتم و آهنگ داشت ولی تابع وزن و قافیهی دقیق نبود؛ بیشتر توسط اُناث است و بهندرت از سوی مردان. کمیّت و کیفیّت آن گاهی نشانهی جایگاه و احترام متوفّی هم بود. گاهی آنچنان سوزناک و دردناک خوانده میشد که مردان مغرور را هم به زانوی غم مینشاند. شاید از نوازش آمده باشد و یا ترکیب نوا + زش یا جش یا چش.
رِفت: کلمهاش از مصدر رفتن است و ردشدن. رِفت که رد پا است و گذر حیوان. و عموماً برای حیوانات و بسیار کمتر برای انسان کاربرد دارد. مثل بِزرفت که کنایهی ناجور هم هست.
بِنه: پایین. زمین. همِن. هنیشتهجا. جای تخت و هموار. جای صاف و صوف. مثلاً آغوشی بنهسر. اومونی بنهسر در تشیلت. حمزهای بنهسر.