رفتار فاطمی
به قلم دامنه. بهنام خدا. سلام. سالها پیش وقتی کتاب محققانه و بسیار اثرگذار مرحوم سید جعفر شهیدی یعنی زندگانی فاطمه زهرا س را میخواندم، درسهای زیادی از آن بانوی نمونهی انسانیت در آن دیدم که آن حضرت مظهر تامّ آن بوده. یکی از آن درسها این بوده که حضرت زهرا (س) همهگونه رنجها، نداشتنها و زخمزبانها را برای حفظ مکتب و عزّت سلسلهی عترت، در خود فرو میخورد؛ اما در برابر تمام ستمها و حقپوشیها فریاد بر میآورد و حتی علیهی حاکم وقت قیام کرد، از خانه به کوچه گذر کرد، به مسجد رفت، سخنرانی سیاسی و توحیدی ایراد فرمود و خطبهای ماندگار خواند. که این رفتار خانوادگی، سیاسی و فکریاش الگو و اُسوه مانده است.
ابوالمجد مجدود بن آدم، مشهور به حکیم سنائی در تلمیح زیر چه زیبا و حکیمانه سروده:
تو چنان زی که بمیری برَهی
نه چنان چون تو بمیری برَهند
یعنی چنان زندگی کنیم که وقتی مرگ سراغ ما آمد واقعاً از زشتیها رها و رستگار باشیم. نه آنچنان زندگی داشته باشیم که مردم با مُردنِ ما احساس رهایی و آرامش و خلاصی کنند!
سنائی به استناد به سخن امام علی (ع) این بیت را نگاشت: "خالِطُوا النَّاسَ مُخالَطَهً إن مُتُّم مَعَها بَکَوا عَلیکُم و إن عِشتُم حَنُّوا إلیکُم" یعنی: با مردم آنگونه معاشرت کنید که اگر مُردید بر شما اشک بریزند و اگر زنده ماندید با اشتیاق بهسوی شما بیایند."
(نهج البلاغه، حکمت ۱۰)
و فاطمه _که به قول قشنگ علی شریعتی_ فاطمه است، یک نمونهی اعلا از چنین انسانهاییست که مولا امام علی (ع) حکمتگویی و رازدانی کرده است و نشانی آنان را به ما داده است. و اینک همچنان برای فاطمه _اُمّ الائمه_ هم اشک فراق است و هم اشتیاق دیدار.