حرف من هم، حرف آقامکارم است
آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی -گویا اخیراً آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی -که اخیراً رسانهها از جمله سایت آن مرجع، خبرگزاری رسا حوزه و سایت عصر ایران آن را بارپخش کردند-- در نوشتاری علمی و پژوهشی «مبانی حکمرانی در آموزههای علوی» را تشریح کردند. فشردهی گفتههای ایشان، عیناً:
«هدف امام حکومتکردن به هر قیمت نبود، بلکه حکومت را برای حفظ اصول و ارزشها لازم میدانست، ... به عکس آنچه بعضی فکر میکنند، مشکل بزرگ جامعهی ما، مشکل «کمبودها» نیست؛ مشکل «ضعف بعضی از مدیریتها» است؛ لذا نکتهای که یادآوری آن لازم به نظر میرسد این است که مهم در امر مدیریت و [حکمرانی]، «دانستن» این اصول و ضوابط و قواعد نیست، بلکه مهم «به کار بستن» آنهاست که آن هم کارِ نسبتاً دشواری است، «و بدون زیربنای اعتقادی و خودسازی و تقوی و تهذیب نفس، میسّر نیست!» ... هر گاه [مدل حکمرانی] با الهام از مبانی معنوی اسلام و دستورهای جامعالاطراف و حرکتآفرین آن اصلاح گردد، به سرعت میتوانیم ضعفها را به یاری خدا جبران کنیم و بر مشکلات پیروز شویم. ... اگر [رضایت] اکثریت مردم که چرخهای زندگی اجتماعی با دست و بازوی آنها در حرکت است، بیش از همه زحمت میکشند و بیش از همه به کشورشان علاقهمندند [حاصل نشود] آن هنگام است که پایههای حکومت به لرزه در میآید، و به گفتهی شاعر:
نفسها ناله شد در سینه آهسته آهسته
فزون تر گر شود این نالهها فریاد میگردد
چنانچه نارضایتیها ادامه پیدا کند، منتهی به قیام و انقلابها خواهد شد. لذا امام علی علیه السلام به نکتهی مهمی اشاره میکند که سبب بقای دولتها، حکومتها و مدیریتهاست. میفرماید: [بدان] برترین چیزی که موجب روشنایی چشم زمامداران میشود، برقراری عدالت در همهی بلاد و آشکارشدن علاقه و محبّت رعایا به آنهاست. ... امیر مؤمنان علی علیه السلام در نامهی خود به محمد بن ابیبکر چنین میفرماید: بالهای خود را برای آنها فرود آر! و در برابر آنها نرمش کن و چهرهی خود را گشاده دار، و میان آنان حتی در نگاهکردن مساوات کن» ... علی علیه السلام محبّت و مدارا و رحمت و لطف را وظیفهی رئیس حکومت اسلامی میشناسد. بیشک، پایهی حکومت صحیح، مقتدر و عادلانه، بر قلوب و دلهای مردم است، نه بر شمشیرها و نیزهها. آنها که بر دلها حکومت دارند، کشورشان امن و امان است و آنها که بر شمشیر تکیه میکنند دائماً در خطرند.»
پایان نقل قول.
آغاز سخن من: آقای مکارم، مرجع جهاننگر و دانشمند کمنظیر، سخن حق و حکم عقل را بر زبان جاری نمود. این ملت، مدیریت نوین نیاز دارد. حرف من، همان حرفیست که از بیان پرشهامتِ آقامکارم -دامت برکاته- بیرون آمد که بر آگاهان معلوم است چرا. نیاز امروز ایران. حکومت حرف حق را به گوش بسپارد به سود ملت و کشور است. به فردا و فردایان موکول شود، دیر است، دیر است؛ دیرِ دیر. ۵ ، ۱۱ ، ۱۴۰۳ دامنه