دامنه‌ی داراب‌کلا

قم ، مازندران ، ساری ، میاندورود

دامنه‌ی داراب‌کلا

قم ، مازندران ، ساری ، میاندورود

درباره سایت دامنه
دامنه‌ی داراب‌کلا

Qalame Qom
ابراهیم طالبی دارابی (دامنه)
قم، مازندران، ساری، میاندورود

پیام مدیر
نظرات
موضوع
بایگانی
پسندیده
۱۴ اسفند ۱۴۰۳ ، ۱۵:۱۷

اندوه و ندا

اندوه و ندا. نگارش ۱۴ ، ۱۲ ، ۱۴۰۳ انسان به کتاب اُنس دارد. کتاب را در شعرها مؤنس روان معرفی کردند. قرآن، در ردیف کتاب جای دارد. انسان به قرآن به دید کتاب نگاه می‌کند و مؤمن که باشد به دید الهام و اخذ فرمان می‌بیند. پس، قرآن از منابع الهام انسان است.

 

اینک پس از مقدمه سراغ «نادَینا نوحٌ» و «نَجّیناهُ» و «مِنَ الکَربِ العظیم» در دو آیه‌ی ۷۵ و ۷۶ سوره‌ی صافّات می‌روم که اثبات این امر است انسان باید نزد خود ندا دهد. زیرا خدا «نِعمَ‌المُجیبون» است، یعنی نیک‌پاسخ‌دهنده.

 

چرا ندا نزد خدا؟ زیرا اندوه بزرگ را او می‌رهانَد. وعده‌ی قرآن است. باور به قرآن داریم، ازین الفاظ مهم دو آیه الهام می‌گیریم. کاری که خدا برای نوح و اهل او (=کسانش) کرد منبع دریافت است و نجات. کَرب (=اندوه) در زندگی حادث می‌شود، راه رهایی علاوه بر تدبیر امور، ندا با خداست. پایان متن ۱۳ دامنه.

 

تفسیر آق سید علی اصغر شفیعی دارابی

از متن دامنه در مدرسه فکرت شعبه‌ی واتساپ:


«سلام مدیرمحترم 

نماز و روزه تان قبول

درپی تحلیل محتوی متن زیبایت برآمدم:


۱. ساختار و سبک نگارش

متن از یک ساختار منسجم و منطقی پیروی می‌کند. ابتدا با یک مقدمه کوتاه درباره‌ی جایگاه کتاب و قرآن آغاز می‌شود، سپس با ارجاع به آیات قرآن، مفهومی کلیدی را استخراج و تحلیل می‌کند. استفاده از جملات کوتاه و ادبی، متن را تأمل‌برانگیز و تأثیرگذار کرده است.

 

۲. رویکرد تحلیلی به قرآن

شما، قرآن را نه‌تنها به‌عنوان یک کتاب مقدس بلکه به‌عنوان منبع الهام و هدایت معرفی می‌کنید. آیات ۷۵ و ۷۶ سوره صافات محور اصلی تحلیل شماست. برداشت شما از این آیات نشان می‌دهد که «ندا دادن به خدا» و «استجابت الهی» دو اصل مهم در مواجهه با اندوه هستند. این نوع نگاه از یک تفسیر معنوی و تأویلی از قرآن سرچشمه می‌گیرد.

 

۳. تأکید بر مفهوم ندا و پاسخ الهی

شما بر مفهوم «ندا دادن» تأکید دارید و این فعل را امری درونی و ضروری برای انسان می‌دانید و «نِعمَ‌المُجیبون» را برجسته نموده، تا نشان دهید که پاسخ الهی قطعی است. این دیدگاه، مخاطب را به سوی یک رابطه شخصی و معنوی با خداوند سوق می‌دهد.

 

۴. جایگاه اندوه و راه نجات

در متن، اندوه (کَرب) یک امر اجتناب‌ناپذیر در زندگی معرفی شده است. شما نجات از اندوه را هم در «تدبیر امور» و هم در «ندا دادن به خدا» می‌بینید. این نگاه، پیوندی میان تلاش بشری و توکل بر خدا ایجاد می‌کند.

 

۵. ویژگی‌های زبانی و بیانی

جملات کوتاه و موجز، اما سرشار از معنا هستند. بهره‌گیری از ترکیبات ادبی و قرآنی مانند «مؤنس روان»، «نِعمَ‌المُجیبون» و «مِنَ الکَربِ العظیم» متن را غنی کرده است. زبان، ساده اما پرمغز و فلسفی است، که به تفکر عمیق‌تر درباره‌ی مفهوم ندا و پاسخ الهی دعوت می‌کند. 

 

متن «اندوه و ندا» تحلیلی تأمل‌برانگیز از نقش قرآن در زندگی انسان و تأثیر دعا و ندا بر رهایی از اندوه ارائه می‌دهد. شما با بهره‌گیری از آیات قرآن، بر پیوند میان انسان و خدا تأکید نموده و نقش ایمان در حل مشکلات را برجسته می‌سازید. ساختار محکم، زبان ادبی و تحلیل ظریف مفاهیم دینی، این متن را اثری تأمل‌برانگیز و دل‌نشین کرده است.

| لینک کوتاه این پست → qaqom.blog.ir/post/2578
موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
ابراهیم طالبی | دامنه دارابی

قرآن در صحنه

نظرات (۲)

۱۴ اسفند ۱۴۰۳ ، ۱۶:۲۱ ابراهیم طالبی | دامنه دارابی
سلام آق سید علی اصغر
این بار پیکربندی متن تحلیل محتوا در قلم آن رفیقم، بسیار متفاوت بود. آنچنان ادبیاتی نوین و با شیوه‌ی غیرتوصیفی وارد شدید، که مدتی به تماشای دانش در متن خودت نشستم و برای من آن حد قیمت و جذبیت داشت، که بی‌درنگ متن خودم و متن تفسیری خودت را در سایتم دامنه‌ی داراب‌کلا انتشار دادم که تصویرش را مشاهده می‌کنید.

یک توضیح: صبح به یکی از عزیزانم گفتم متن امروزم در صحن، تحت عنوان اندوه و ندا را ببین. دید، اما من حتی یک حرف واکنش ازش ندیدم. تا این‌که تو ظاهر شدی و برخلاف انتظار، متن را به سمت بالاترین سنجش با ادبیاتی غنی، برده‌ای. جلیل قربانی اگر بخواند یقین می‌کنم بر شگفت می‌آید. به نظرم اعضا اگر میلی در خود نمی‌بینند ستون یادداشت روز امروزم را بخوانند، تأکید می‌کنم دست‌کم از خواندن این متن آق سید علی اصغر به‌راحتی دست نکشند.

ممنونم سید من، که ماندگار کردی متن را. عادت دارم پیش از اذان صبح، در ماه رمضان یک آیه‌ی قرآن را تصادفی مورد مطالعه قرار دهم. آیه را آنقدر فکر می‌کنم که پس دو سه ساعت بعد، دست به تحلیل آن می‌زنم. آشکارا بگویم، هیچ علم قرآنی ندارم، جز علاقه و مطالعه و گرایش عقیدتی و الهامی به قرآن، منبع الهام و فرمان میزان. ممنونم متن من را نگذاشتی هدر رود. ثوابش برای روح پاک و نجیبانه‌ی مهندس سیدجوادت. ارادت: دامنه

سید علی اصغر شفیعی دارابی: سلام عمو ابراهیم عزیز، صاحب دامنه‌ی اندیشه و معرفت

 

 

از لطف و محبت بی‌دریغت بی‌نهایت سپاسگزارم. تو همیشه نگاهی ژرف به متن و محتوا داری و این بار هم نگاه روشنگرانه‌ات، مرا شرمنده کرد. حقیقتاً خواندن این کلمات مهرآمیزت برایم دلگرم‌کننده است و نشانه‌ی بزرگواری و عمق نگاهت.

آنچه نوشتم، صرفاً قطره‌ای در دریای اندیشه‌ی شماست و اگر مورد توجه‌ات قرار گرفته، جز از سر توفیق و الطاف الهی نیست. شیوه‌ی تدبر و تأملت در قرآن، آن هم با این عشق و خلوص، خود بهترین روش برای دریافت حکمت‌های نهفته‌ی آن است و بی‌شک، برکت این سحرگاهان اندیشمندانه‌ات، در قلم و کلامت جاری شده است.

برایم باعث افتخار است که متن در دامنه‌ی داراب‌کلا منتشر شد و نگاه تیزبین و نکته‌سنجت را به خود جلب کرد. ثواب هر حرف و هر اندیشه‌ای که در مسیر حق و حقیقت نگاشته شود،

روح پدر و مادر مهربانت و برادرفرزانه آقا حیدر شاد

پاسخ مدیر دامنه :
،،
سلام آق سید علی اصغر. ممنونم دامنه‌ی متنم را گستراندی،

متن آقا شیخ باقر طالبی به سید باقر شفیعی در مورد من:

جناب شفیعی ! 
در این نوشته، شما اخوی ما را بطور ضمنی فردی جیره خوار جمهوری اسلامی معرفی کردی که اینک رسیده به نقدهایی که شما داشتید. 
این بی انصافی است. 
آقا ابراهیم ، برادر نازنینم، که من درس ها از او آموختم، یک چهره و فعال ملی است . در تمام عمر سیاسی و شغلی اش، برای ایران و ملت ایران و حفظ تمامیت ارضی و استقلال و آزادی این کشور زحمت کشیده است. 
وقتی او را بخاطر افکار مترقی و انقلابی اش ، اتهام شریعتیسم زدند، او هرگز پا پس نکشید. ایستاد و مبارزه کرد. 
ابراهیم طالبی دارابی یک چهره ملی و افتخار داربکلاست. مردی که عشق و احساس و علم و مردانگی را یکجا دارد. 
لطفا طوری به ایشان طعنه نزنید که انگار یک ادم فرصت طلب است. 
نقدهایی که شما کرده و می کنید را ایشان در حساس ترین شغل مطرح کرده است . او فوق لیسانس علوم سیاسی از بهترین دانشگاه کشور یعنی تهران با معدل ۲۰ است. 
ابراهیم طالبی دارابی را به گونه ای به تصویر نکشید که بر موج سوار است. او موج خستگی تاپذیر تلاش علمی و عملی است. 
من نه به عنوان برادر ، که به عنوان شاگرد و دستبوس ایشان و اخوی ارشد و بزرگان فکری این جمع ، از جایگاه ایشان دفاع کردم. 
عزت شما مرد همیشه در صحنه نیز زیادتر باد.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">