به قلم دامنه. به نام خدا. روغن روح. اخیراً خواندنِ این کتاب را تمام کردهام: «مَرموزات اسدی در مَزمورات داودی». نوشتهی حکیم نجمالدین رازی. تصحیح و تعلیقات دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی. تهران. انتشارات سخن، چاپ دوم، ۱۳۸۱. در ۳۰۱ صفحه. اینک در زیر، فشردهای از آن مینویسم تا طالبانِ دانش و ارزش، خود، زاد و توشهای برگیرند.
عکس از دامنه
ده فصل کتاب با عنوان «ده مرموز»
یک: رازی متخلص به «نجم» بود و معروف به «دایه» و چون به قوم بنیاسد ریشه داشت، اسدی رازی نام گرفت. زادهی ری بود و در حملهی تاتارها به ایران _که بیشتر افراد خانوادهاش شهید شدند_ به همدان و سپس اردبیل و آنگاه به ارزنجان ترکیه و در آخر به بغداد هجرت کرد و همانجا در قبرستانی که عُرفا و بزرگان دفناند، مدفون شد. کتاب مشهور مرصادالعباد از اوست.
دو: در مسیر هجرت از هر شهر و دیاری که میگذشت دست به آسیبشناسی میزد: «... در هر شهر مدتی میباشیدم... در رستهی آن بازارها هر متاع را رواج دیدم الّا متاع دین را و هر مُزوِّر و مُلبِّس را خریدار یافتم الّا اهل یقین را.»
سه: مرموزات یعنی رمزنویسیها و مزمورات یعنی نغمهها. او در مرموز اول چنین نوشت: «خلقتِ آفرینش تَبعِ وجودِ انسان بود و حکمتِ وجودِ انسان، اظهارِ صفاتِ اُلوهیت. و انسان آینهی جمالنمایِ حق است... [و انسان] حقیقتِ آن جمال بر خود نبندد، که هر که بر خود بَندد بر خود خندَد.»
چهار: در مرموز دوم میگوید: «عجب سرّی است که اینهمه وسائطِ گوناگون بکار مییابد تا روغنِ روح بذلِ وجود کند و وجودِ مَجازی را به وجودِ حقیقی مبدّل گردانَد.
پنج: از نظر رازی تنها معرفتی موجب نجات است که «نظرِ عقلِ ایشان مؤیّد باشد به نورِ ایمان تا به نبوّت انبیاء اقرار کنند و از خوفِ حق _که از شرائط ایمان است_ به اوامر و نواهی شرایعِ انبیاء قیام نمایند.»
شش: مُدرِکات پنچگانه از نظر رازی ایناست: عقل. دل. سِرّ. روح. خُفی.» و این بیت از اوست که تلاش و کوشش را اساسِ و بُنِ انسان میداند:
بکوشیم سخت و بتازیم تیز
چو آرام گیریم، گویند: خیز