بهبود اَنفُسی و تحول آفاقی
به قلم دامنه: به نام خدا. "بهبود اَنفُسی" و "تحول آفاقی" از دریچهی آسمان. آقای مصطفی ملکیان در کتابِ «زمین از دریچهی آسمان» چه میخواست بگوید؟ میخواست بگوید اولاً فرهنگ، زیربنای اقتصاد و سیاست است. یعنی هر تحولی بیتوجه به فرهنگ، سرانجامش افول است، نه اوج. دوماً فرد، واحد تشکیلدهندهی جامعه است. یعنی تغییرِ جامعه و اقتصاد و سیاست شرطش این است اول از همه در فرد فردِ افراد، تحول رخ دهد. او بقیهی ساختمان کتابش را با همین دو اصل میچیند، تا آجرهای گداختهاش را در سینهی خواهندهی خواننده بگذارد.
(منبع)
چون مراد وی از فرهنگ، فرهنگ فردی است، پس به سراغ سه دستهی اصلی سازنده میرود: کردارها، رفتارها و گفتارها؛ شامل باورها، احساسات، خواستهها. یعنی تحول جامعه فقط از طریقِ تحول درین سه حوزهی فردی، حاصل میشود و بس.
در منظر ملکیان "تحول اَنفُسی" (=درونی) بر "تحول آفاقی" (=بیرونی) اولویت و چیرگی دارد و برین نظر است که مرحلهی «بهبود انفسی» زمانی به دست میآید که دستکم جمع زیادی از مردم، وارد آن شوند، وگرنه «بهبود آفاقی» شدنی نیست. و اگر هم رخ دهد، باقی نمیمانَد. از همین گفتار کتابش پیدا میشود مراد ملکیان از تغییرات فرهنگی «بهبود انفسی» است؛ همان «فرهنگ فرد فردِ جامعه». و شاید همین نگرشش موجب میشود به تز "عقلانیت و معنویت" دست بگذارد.
به یک عبارت میتوان گفت آقای مصطفی ملکیان برای بازسازی جامعه و سیستم، سرراست به سراغ «پیچ و مهره»ی جامعه میرود و در نگاه او تا این پیچ و مهرهها در یک جامعه و سیستم، درست نشود؛ یعنی ۱. باورها ۲. احساسات (عواطف، هیجانات) ۳. خواستهها (نیازها) ، آنگاه کل سیستم و جامعه را در معرض فساد و نابودی قرار میدهد.
نکتهی پایانی: از نظر من، تئوری "عقلانیت و معنویت" آقای ملکیان -که در آن به "انسان معنوی" میرسد و به کم و کیف آن میپردازد- با انسان معنوییی که مرحوم علامه طباطبایی مطرح کرده است، فرقهایی دارد و من نظر علامه را درست میدانم که در رسالهی «لب اللباب در سیر و سلوک اولی الالباب» ۲۵ ادبِ انسان معنوی را برشمُرده است. بگذرم.
قابل ذکر است متنی به نوشتهی آقای «سید حسن کاظمزاده» نیز در معرفی کتابِ «زمین از دریچهی آسمان» -یکی از آثار آقای مصطفی ملکیان- در وبلاگش: (ناسوت: اینجا) منتشر شده است که این کتاب نگاهی است به مصاحبهی روزنامهی شهروند با آقای ملکیان. وی در معرفی این کتابِ ملکیان شرح بیشتری نوشته است و دیدن آن برای من مفید و مؤثر بود. با تشکر.