کتاب ساری از آغاز...
عکس روی جلد
فلکه ساعت ساری
میدان
«شش بهمن» (انقلاب سفید)
«میدان شهدا»ی فعلی ساری
از کتاب «ساری از آغاز...» مهرداد محرابی
نوشتهی ارسالی امیر رمضانی دارابی: «آخرین کتابی که در خصوص ساری چاپ شد، نسخه دسته من چاپ سال ۱۳۹۵ هست از آقای حقانی گرفتم. نویسندهی کتاب مهرداد محرابی. این جناب حقانی پیر روشن ضمیر که متولد ۱۳۰۴ یا ۵ هست . در قدیم آجان بوده همون شهربانی چی و امروز نیروی انتظامی یک نیروی خاص خاص اهل مطالعه و کتاب . رفتم خونه اش در ساری خیابان بعثت یه اتاق بزرگ از پایین تا بالا چهار طرف قفسه بندی شده پر از کتاب. اطلاعاتش زیادش هست. با اینکه تحصیلات دانشگاهی ندارد . تمام ۶ یا هفت دختر و پسرش دکترا دارند. چند باری که حال داشت و عاشورا به داراب کلا آم . بنده ی خدا یک چک در وجه مدارس داراب کلا نوشت و کمک مالی هم کرد . امروز من با نقل مکان به ساری همسایه اش شدم . کتابهای خوبی را معرفی کرد و خریدم و مطالعه کردم. اینبار اگر رفتم خونه اش با اجازه اش عکس میگیرم و برای گروه ارسال میکنم. توضیح اینکه این میدان از روزهای انقلاب سال ۱۳۵۷ که انقلابیون ساروی در روزهای ۲۹ آبان و ۷ دی مجسمه ی محمد رضا پهلوی را پایین میکشیدند و ۷ نفر در این روزها به شهادت رسیدند بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اسم این مکان شده میدان شهدا . بعدها که از ابدان مطهر شهدا طی رژه ی نظامی با مارش و احترام از مسجد جامع ساری تا این مکان تشییع شده و انتهای رژه نظامی هم بود بر ارزش نامگذاری این مکان افزوده شد . و بعدها طی دو دوره، دور میدان را کمتر کرده تا مساحت آن به اندازه ی امروزی رسیده است.» پایان متن امیرجناب رمضانی.
نظر دامنه و مباحثهی صحن مدرسه در ادامهی مطلب:
،،
دامنه: امیرجناب سلام. هیچ پستی در هیچ روزی زیباترین ازین نیست که عضوی ازین مدرسه، صحن را آغشته به خبری از «کتاب» کند، آنهم کتاب را گزارش کوتاه کند. کتاب کنار من عین روح در کالبَدم است. عشق من کتاب است. امیر، این متن و عکس رفت برای چاپ در دامنه. خدا جناب آقای حقانی را مشحون سُرور کند که عاشورا پِلا نذری گوسفنگوشت خوارش وِ اِنه تِ پیَر سِره. راستی! اسم عصر شاهی میدان شهدا در شهر ساری را هم درآوُردی «شش بهمن» حالا شش بهمن! برام گنگ!!! است چه روزی بود؛ آهان! پس، میدان شهرداری ساریِ جلوِ ارتش و بانک ملی، نامش «رضا میرپنج»، بود. بی هیچی نبود پادگان تیپ گرگان آن جا هکتاری راه افتاده بود.
محمد عبدی به دامنه: با درود به مدیر جان. شش بهمن ۱۳۴۱ یا انقلاب سفید شاه و مردم خوش یمن ترین نام تاریخ دو سده اخیر ایران بوده است و نشان و نام از شور زندگی و پایان قیود ارباب رعیتی و افتخار ایرانی به حق رای زنان ایرانی در انتخابات و... چه نام برازنده و زیبایی بود برای دروازه گرگان.
دامنه: سلام محمد مهندس عبدی سنهکوهی. آهان، اشاره به آن شش!! بهمن است. نمیدانستم. از خبررسانیات در اسم این میدان ممنونم. روی اصول ششگانهی «انقلاب سفید شاه و ملت» تحلیلهای فراوانی میشود کرد. میدانم درین موضوع تحقیق و پژوهش زیاد کردی. لذا این را که دارم مینویسم یقین دارم خودت از من بهتر و ژرفتر بلدی: خودِ «سفید» اسمی بود، که به نظرم شاه سه هدف داشت از گزیدن نام و اسم آن:
سفید است در برابر سیاه، چون شاه در خود میدان آستانهی قم مجاور حرم در سفرهای زیارتی بعد سخنرانی کرد و گفت: روحانیت «ارتجاع سیاه» است.
سفید است در برابر سرخ، چون شاه با کسب کمک از تز «سد نفوذ» آمریکا در برابر گسترش کمونیسم، احزاب کمونیست ایران را «ارتجاع سرخ» مینامید.
سفید است در برابر خون و خونریزی، چون شاه خودش ادعا کرد به جای انقلاب خونین، خودش پیشپیش انقلاب سفید میکند که خون از دماغ کسی نمیریزد. بگذرم. فعلاً فقط توضیح به روش تحلیل علمی سیاسی دادم. داوری و پیشداوری نکردم. پوزش توضیح واضحات! مرتکب شدم!
امیر رمضانی به محمد عبدی: درود جناب عبدی . ممنون از توضیح اضافه ی شما . بلی ششم بهمن به همین علت بود . کشور ما دموکراسی را قدم قدم مشق کرده و تا اینجا رسیده . هر چند قشر مذهبی مخالف بخش پیوست فرهنگی آن انقلاب بودند ولی در کل حرکتی رو به جلو محسوب میشود .🙏🙏
امیر رمضانی به دامنه: درود جناب مدیر . هر سه علت را عالی تفسیر کردی . هم مقابل روحانیت . هم مقابل کمونیست ها هم مقابل انقلابیونی که اسلحه بدست گرفتند . انقلاب سفید همون اصلاحات بود.
درود جناب طالبی . ممنون از اطلاع رسانی شما . اگر میدانستم با این شور و حال مطلب مرا به سایت دامنه میبری سر قلم را بقول ادبیاتی ها با لفظ قلم مینوشتم تا مانده گار تر شود .
با اینحال از آن دوست محترم و معزز سپاسگزارم . پر فروغ باشید .🙏🙏🙏