قارّهی غروب
اروپا که ۵۰ کشور را در خود جای داده، قارهایی کوچک، اما پرجمعیت است. حرف من از همینجا آغاز میشود. چرا قارهای به این کوچکی اینهمه کشور کوچک و کموسعت دارد؟ جوابهای زیادی میتوان داد اما دمِ دستترین پاسخ من این است چون بر سر هویت، قومیت، زبان، تاریخ خود باهم نبردهای سنگین کردند و در مدتی کوتاه خونهای همدیگر را ریختهاند تا مرز و جغرافیا و سرزمین معیّن برای خود دستوپا کنند. حتی آتش دو جنگ جهانی ویرانگر و هولناک از همین قاره آغاز شده بود و به سایر جهان زبانه کشید. هنوز هم در آن قاره، اختلافات بالقوه وجود دارد که ممکن است روزی آنان را به ستیزه و جنگ بکشاند. گرچه فعلاً خویشتنداری دارند. نمونهاش یوگسلاوی که به ۷ کشور کوچک تبدیل شد.
بنابراین؛ اروپا با آنکه اتحادیه اروپا را شکل داده، اما هرگز ایالات متحده اروپا نشده؛ و هنوز نیز یک فرانسوی خود را عاقلتر از آلمانی میداند. یک آلمانی خود را نژادهتر از انگلیسی. و یک انگلیسی خود را خردمندتر از ایتالیایی. و یک ایتالیایی خود را تاریخیتر از تمام اروپایی. و یک یونانی خود را فلسفیتر و متمدنتر از همگان میداند. اگر بخشی از ما درین مدرسه تقریباً ۱۵ سال سن خود را بزرگتر میدیدیم، دستکم جنگ مَخوف جهانی دوم و قحطیهای مُهلک آن را حس میکردیم. بگذرم.
اگر ایران را بلند کنی و بر قارهی اروپا پهن کنی چندین کشور را در بر میگیرد. یعنی وسعت ایران تقریباً بهاندازهی ۱۷ درصد کل خاک اروپاست. (این رقم را حدسی نوشتم) آنوقت اروپا به علت برتری در اقتصاد میخواهد برای ما خط و نشان بکشد!
نکتهی تحلیلی: اینک اروپا که بر اساس انقلاب سیاسی ۱۷۸۹ فرانسه، بر مبنای انقلاب صنعتی انگلستان، بر پایهی مصلحت صلح جمعی، بر وفق عقلانیت رنسانس و نیز به موازات اصلاحات عصر روشنگری خود را رهبری میکند و به پیش میرود و صاحب برند و سرمایه و اقتصاد و تئورهای دلربا ! شده است، میخواهد بر تحولات جهان و امور بینالملل دخالت داشته باشد تا هم قدرت خود را در چانهزنیها مواظبت کند و هم محیط بینالملل را بازاری آرام برای خرید کالاهای گران خود نگه دارد.
آنان همچنان یک کوشش طاقتفرسا هم دارند که ایران را از روند بیداری ملتها و نفوذ منطقهای حذف کنند. اما هنوز نتوانستهاند. یک دلیل عمدهاش این است ملتهایی از منطقه با دل و جان حاضرند برای ایران و اسلام فداکاری کنند و تن به خفّت پادشاهی و سلسلهی «آل»های فاسد ندهند. سخن فراوان است، مجال اندک.
نظر سید علی اصغر شفیعی دارابی: سلام. از تحلیل و تبیین و تفسیر جدید مغرب زمین کما فی السابق خوشه چیده ام و روانی انتقال تحلیل بر کام دیدگاه سیاسی ام نشست . تاریخ اروپا و طبع ماهیت را در دو موضوع مورد نظر خیلی زیبا تدوین نمودی که همه اروپا را تعریف نمودید.