دامنه‌ی داراب‌کلا

ایران ، قم ، مازندران ، ساری ، میاندورود

دامنه‌ی داراب‌کلا

ایران ، قم ، مازندران ، ساری ، میاندورود

دامنه‌ی داراب‌کلا

Qalame Qom
ابراهیم طالبی دارابی (دامنه)
قم ، مازندران ، ساری ، میاندورود ، داراب‌کلا

پیام مدیر
نظرات
موضوع
بایگانی
پسندیده

عقب‌نشینی بد نیست!

چهارشنبه, ۳ آذر ۱۴۰۰، ۰۷:۲۹ ق.ظ
به قلم دامنه: به نام خدا. سلام. یک چیز غلط میان مردم رایج شد نمی‌دانم از چه وقت، که «حرف مرد یکی است»! نه، این طور نیست. بنده با چند مثال این مسئله را به این صحن می‌آورم. اول از خود خدا آغاز می‌کنم؛ دست‌کم در دو جا از چندین جای قرآن. مثلاً در آیه‌ی ۱۲ و ۱۳ سوره‌ی مجادله، اول خدا برای درگوشی حرف‌زدن و نجوا با پیامبر ص صدقه‌پرداختن به مستمندان را وضع کرد اما دید مردم از پرداخت آن مُشفق شدند. یعنی از سر پرهیختن، ترسیدند. خدا هم از حرف خود به عبارتی عقب نشست و آن را در آیه‌ی بعدی لغو و به عبارت فنی نسخ کرد. یا در آیه‌ی ۳۴ انفال، خدا حرف از عذاب متولیان کعبه زده اما در ادامه فرموده «متولیان کعبه جز پارسایان نمى‌باشند» ولی ما هنوز هم پس از هزار و چهارصد و اندی سال داریم می‌بینیم متولیان کعبه و حتی مدینه هرگز پارسایان نبودند و کلاً در کل تاریخ این خانه در دست بدان بود، الّا زمانی کوتاه، که بنی‌هاشم سقایت می‌کردند. و مثال سوم خود رسول خدا ص، که وقتی مُثله و پاره‌پاره‌شدن پیکر حضرت حمزه س را دید، قول داد بنا بر نقلی ۷۰ نفر آنان را به تلافی حمزه بکشد و تکه‌تکه کند. اما از حرف خود، نه فقط عقب نشست، حتی «وحشی» قاتل حمزه را هم عفو کرد. چرا دور برویم همین قانون آسان و قشنگ توبه، فرمول زیبای عقب‌نشستن است. و چقدر هم توبه شیرین و قشنگ است. اجازه نداری پیش هیچ کسی توبه کنی، چون شرافت داری، فقط باید در درگاه خدا بنشینی، نه پیشِ هیچ فقیه و کشیشی، و با بهترین حال آزاد خودت، انابه و بازگشت کنی. و این بالاترین عقب‌نشینی است. چقدر هم عظمت دارد بشر که خدا تشریفات توبه را آسان کرد: از کرده‌ی کردار بد برگردی و نزد خدا بازگردی و با وجدان آسوده از فکر و حرف و فعلِ بدت عقب‌نشینی کنی. به همین سادگی و آسودگی. بی‌علت نبود رسول رحمت ص فرمود بالاترین کار در اسلام استغفار است. و استغفار مفهوم حقیقی‌اش، همین قانون عقب‌نشینی است؛ که درسی‌ست برای همه‌ی رشته‌ها. پس عقب‌نشینی همیشه هم بد نیست.
| لینک کوتاه این پست → qaqom.blog.ir/post/1998
موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
ابراهیم طالبی | دامنه دارابی

عترت

قرآن در صحنه

لیف روح

نظرات (۲)

سلام و خدا قوت.

ممنون که چنین مباحثی را مطرح می کنید.
با این که حرف مرد یکی است، بنده هم موافق نیستم و قطعاَ این نمی تواند و نباید بعنوان یک قاعده به حساب آید و این حرف از اساس غلط و اصل و فرع آن قابل نقض است... البته در بعد مثبت قضیه مثلاً در خلف وعده نکردن و امثال این ها می تواند یک شعار خوب مردانگی تلقی شود و کاربرد پیدا کند.
اما این که برای اثبات این موضوع به آیات و روایت های اشاره شده استناد کنیم، من شخصاً جرأت چنین موافقتی را ندارم.
به نظر من، برخی تغییرات در احکام و تغییر سرنوشت اقوام گذشته که در قرآن به آن ها اشاره شده، در فرهنگ شیعی مصداق همان بداء محسوب می شود. که بحث بسیار پر دامنه ای است.
به همین دلیل اگر بداء را در معنای تغییر در تصمیم و تبدیل رأیی به رأی دیگر به کار ببریم، خیلی مقرون به صواب نیست. چون چنین عملی معمولاً در نتیجه جهل و یا ضعف در تصمیم‌گیری محسوب می‌شود؛ به همین دلیل متکلمان مسلمان آن را مصداق تغییر رأی ندانسته و در مورد ذات حضرت حق آن را محال می‌دانند.
پاسخ مدیر دامنه :
سلام جناب مرآت
روشن‌بینی شما برایم جالب است. من هم «بداء» را قبول دارم چون چند سال پیش این مبحث را از آثار شهید مطهری آموختم و برایم جالب هم بود. و از آنجا که پایان‌نامه‌ام «گفتمان احیاء در آثار استاد مطهری» بود روی این مسأله توقف و تأمل داشتم. حالا تذکار شما ارزشمند بود. درود. زود تأیید کنم تا خوانندگان از نظر مهم شما بی‌نصیب نمانند.
سلام مجدد خدمت شما.

خواستم عذرخواهی کنم بابت ان قلت هایی که گاهی عارض می شم.
باور بفرمایید اگر صداقت و اخلاص و مقبولیت شما در مباحث و مباحثه های فرهنگی و قرآنی را نمی دیدم، هرگز چنین نطراتی را روانۀ یادداشت های شما نمی کردم.
پاسخ مدیر دامنه :
و علیکم السلام جناب مرآت
نفرمایید! بنده شما را صاحب فکر و اندیشه می‌دانم و برای خودم دیدگاه جناب‌عالی را جزو محک‌های نوشته‌هایم در نظر دارم. بنابراین تردید راه مده که آنچه چه در نقد و چه در ابرام بنویسید مایه‌ی اعتبار است. با احترام و عرض ادب.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">