دامنه‌ی داراب‌کلا

قم ، مازندران ، ساری ، میاندورود

تفاهم و توافق چی هست؟!

یکی از مؤلفه‌ها در پایداری و پویایی روابط، داشتن "تفاهم" است. حالا مگر تعریف تفاهم چی هست که روی آن بحث هست و بعض مواقع تنشُ سطح محبت، رو به فروکش؟ در یک جمله، چکیده‌ی تفاهم این است: "وجود (=داشتنِ) فهم مشترک، یا نزدیک به هم، در رابطه با یک موضوع" اینجا یعنی دو طرف، مقصود یکدیگر را می‌فهمند و قادرند تفاوت‌ها را نیز تحمل کنند مثلاً هنگامی که باورهای یکدیگر را می‌پذیرند، تفاهم را با مسئله‌ی توافق اشتباه نگیرید. زیرا توافق یعنی تلاش برای رسیدن به یک فهم نزدیک به هم. در تفاهم؛ معمولاً دو نفر بدون این‎که تلاشی بکنند نظراتی شبیه به هم دارند؛ ولی در توافق، دو نفر باید سعی کنند آن هم با صرف انرژی زیاد، نظرات‌شان را به هم نزدیک کنند. شاید بشود گفت تعدیل سطح انتظارات عامل این مسئله است. دستیابی به تفاهم یک پیش‌زمینه هم باید داشته باشد و آن  فراگیری روش‌های صحیحِ ابرازِ "احساسات" است. بعضاً سخت‌شان هست احساسات خود را ظاهر کنند و بر زبان و کلمه بیاورند. دو نفر کنار هم، واقعاً -نه صوراً- نیاز دارند تا از آن چه در دل و ذهن دیگری می‌گذرد، آگاه باشند تا بهتر به درک مشترک برسند.

 

به نظر من باید سور و ساتِ (=زاد و توشه ، خوار و بار) احساسات همواره پهن باشد. حال اگر قرار باشد افراد به جای بیان این احساسات و انتظارات، به ذهن‌خوانی علیه‌ی هم روی بیاورند، ممکن است برداشت‌های خلاف‌واقع رخ دهد که عامل تضاد و تنش و فروکشی است. دستیابی به تفاهم به اعتقاد همگانی غیرممکن نیست! ولی ضروری‌ست این دانایی شکل بگیرد که مقصود از تفاهم این نیست که دو نفر باید مثلِ هم، فکر کنند و هیچ اختلاف‌نظری با یکدیگر نداشته باشند، بلکه این است که اختلاف‌نظرهای افراد به ‎عنوان یک پدیده‌ی طبیعی، باعث رشدیافتگی شود مشروط به این که به‌درستی اداره شودُ تبدیل به فرصت. من در نوشتن این متنم از مفاهیم مهم در مقاله‌هایی تخصصی روانشناسی وام گرفتم و سعی نمودم خیلی‌خلاصه از خَیل این خلال پرجدال مبحث، خلاص شوم. دامنه‌ی دارابی.

| لینک کوتاه این پست → qaqom.blog.ir/post/2420
ابراهیم طالبی  | دامنه دارابی
تفاهم و توافق چی هست؟!
/post/2420
ابراهیم طالبی | دامنه دارابی
  • ۱
  • ۳۱۱
  • پست شده - جمعه, ۱۰ آذر ۱۴۰۲، ۰۹:۳۵ ق.ظ
  • : برچسب ها
۱ عدد کامنت برای این مطلب ثبت شده است
نظر (۱)
. . . this page doesn't have any comments yet
  • ناشناس
    ناشناس

    سلام بر اقا ابراهیم صبحتان بخیر وشادی عرض شود وارد بحث رواشناسی شدی خوشحالم چرا که برای رشد چند بعدی در مدرسه ضرورت دارد در مورد موصوعات گوناگون برحسب الزام اشاره وبحث شود برای ادامه این متن زیبایت می شود گفت باید بیش از ظواهر به روابط اهمیت داد یعنی تقویت اشتراکات. ارادت.

    محمد تقی آهنگر دارابی

  • پاسخ دامنه را در اینجا باز کنید :
  • ابراهیم طالبی  | دامنه دارابی
    ابراهیم طالبی | دامنه دارابی
    ::

    ::
    جناب محمدتقی سلام دوم. و نیز علیک سلام اول. خودم در علم روانشناسی هیچ قابلیتی ندارم. هرچند در کنکور سال هفتاد این درس خوش‌متن را بالای نود و هشت % زده بودم. بنابرین چون خواندن متون این علم را برای روان و روح مفید و خیلی عاید می‌دانم از مطالعه‌ی این فازِ دانشی دست نمی‌شُویم. ممنوم که وُسعِ مقصوره‌ی (=اندک، یا همان اِت سِسکِه)ی بنده به طبع و طبایع تو نشست و روح تو را شُست چون درین مسیر با دانش‌آموخته‌های اداره‌ی خودت در طیّ طریقی.
نظرات خود را در زیر بنویسید:
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">