به قلم دامنه. به نام خدا. من هر هفته دوبار نزد جناب خیرالله یوسفی متصدی بزرگوار کتابخانهی یادگار امام قم می روم و در فضایی آرام و دلنشین مخزن کتابخانه، ابتدا به جستجوی کتاب میپردازم و سپس با به امانتبردن آن، مطالعه و یادداشتبرداری میکنم. ضمن تشکر از ایشان و همکاران گرانقدرشان، کتاب صد میدان خواجه عبدالله انصاری را در این پست معرفی می کنم:
بهترین ساعات عمر آدمی، باکتاببسربردن است؛ و وقتی هم کتاب «صد میدان» پیر هرات خواجه عبدالله انصاری باشد این لذت صدچندان میشود. دکتر سهیلا موسوی سیرجانی این اثر را تصحیح کرد از نشر زوّار که در سال ۱۳۸۵ به زیر چاپ و نشر رفت. من البته چاپ سومش را (۱۳۸۸) خواندم در ۳۳۸ صفحه. برای اینکه پستها در صحن مدرسه فکرت از دو کف دست نگذرد، چهارمیدان را که بیشتر بر طبعام نشست فشردهنگاری میکنم. ابتدا لازم است بگوم «صد میدان» مراحل سیر و سلوک است که از میدان اول یعنی «توبه» که بازگشت از روی اخلاص به پیش خداست، آغاز و به میدان صدم یعنی «بقا» ختم میگردد و البته در کتاب به میدان صد و یکم هم میرسد که همان میدان محبت. (ر. ک: ص ۲۱)
کتاب صد میدان خواجه عبدالله انصاری
عکس از دامنه
جناب خیرالله یوسفی
متصدی کتابخانۀ یادگار امام قم.
۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷. عکاس: دامنه
اینک چهار میدان از میان صد میدان:
میدان اول: که میدان توبه است. توبه نشانِ راه است و سالار بارگاه و میانجی پذیرش. و به کردارِ خود ناجیدیدن. (رک: ص ۸ و ۹)
میدان چهلو هفتم: که میدان مداومت است. مداومت تن به وِرد. زبان به ذکر و سر بر ضبط. (رک:ص ۱۴۵)
میدان پنجاهونهم: که میدان ثقَت است. ثقت پشتیداشتن است. که از سه چیز برمیخیزد: ار صدق تصدیق. از حُسن ظنّ و از صفای نظر. (رک: ص ۱۸۰)
میدان هشتادم. که میدان استسلام است. استسلام حقیقتِ اسلام است که سه درجه است: از شرک برَستن. از خلاف برَستن. از خود برَستن. (رک: ص ۲۴۹)