به قلم دامنه. به نام خدا. سلام. آدابِ جاهلیت. ابتدا بگویم که لغتنامهها واژهی آداب را تشریفات، رسم، رسوم، سنت، سنن، شعایر، قواعد، مراسم، مناسک و عادات معنی کردهاند. (منبع) اما بعد، طرید (tarid) چیست؟ در جاهلیت حجاز، عربها با کمترین بهانه افراد را از قبیلهی خود طرد کرده و بیرون می انداختند. هرگاه چنین شخصی از قبیلهاش طرد، رانده و مطرود میشد به او طَرید میگفتند. در مقابلِ دخیل، که به معنی داخلشدن و پذیرفتهشدن فرد و افراد در یک قبیلهی دیگر بود، که بسیارسخت کسی را میپذیرفتند. خبر ندارم این آداب جاهلیی هنوز در عرب جریان دارد یا نه.
توضیح بیشتر: احتمال دارد (قوی یا ضعیف را نمیدانم) دخیلبستن در آرامگاهها، درختها، و بهویژه ضریحها که هنوز کموبیش در ایران مرسوم است از همینجا نشئت و ریشه گرفته باشد. در تاریخ، تبرّک از مکانها زیاد دیده میشود، اما دخیلبستن در ایران دو نوعی رایج داشت: گرهزدن پارچه به جایی متبرّک و بستنِ پا یا دست فرد مریض به درِ حرم از طریق یک نخ (شریک به زبان محلی) یا پارچهی دراز. بنده با چشم خود دیده که در سالیان دورتر در حرم مطهر کثیری افراد نیمهشب را تا اذان صبح به پنجرهفولاد بارگاه امام رضا ع دخیل بسته میشدند که گویا ازین کار دیگر حمایت نمیشود. برخی از مراجع تقلید شیعه نیز دخیلبستن را خرافه میدانند و این عمل را نکوهیده.
منظور؟ منظورم این است که طَرید و طردکردن که کاری خشن -و شاید هم در منطق آن زمان لازم- در میان عرب بود، اما دَخیل، نشان فرهنگ مهرورزی بود که قبیلهها درِ پذیرش خود را به روی انسان مطرود میگشودند و به او حق پناهندگی میدادند. امروزه در سرزمینها مدرن و کممشکل درِ پناهندگی بهسهولت باز نیست و مردم در پشت مرزها آواره میشوند. و حتی برخی از دولتها دست به ساخت دیوار طویل و بلند مرزی شدند تا از ورود افراد مطرود یا مجبور یا مهاجر جلوگیری کنند. این ایده که جهانِ انسان، دهکده (و بلکه به قول یکی از اساتیدم در دههی هفتاد، حتی کوچکتر ار دهکده یعنی نمایشگاه) شده است به لحاظ انفجار اطلاعات صحیح است که در کسری از ثانیه همه باخبر میشوند و شاخک تیز افراد به آن حساس؛ اما به لحاظ دیگر دنیای کنونی ما همچنان وسیعتر شده است و افرادش نسبت به هم غربیهتر و بیگانهتر و درِ آنان بر روی هم ناگشودهتر و بستهتر. آن دولت، چنان از آن دولت میهراسد که حتی کشوری باثبات و امن چون سوئیس، بودجهی نظامیاش و تمرینات ارتشش و حساسیت به تفکر دفاعیاش کمی از جاهای بیثبات ندارد. بگذرم.