بهروزرسانی مصلحت و پرتنشدن حواس
به قلم دامنه: به نام خدا. سلام. چند نکتهی مهم در بیان رهبری معظم در دیدار اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام دیدم که از نظرم مرور سه تای آن، شاید برای خوانندگان شریف مفید افتد.
نکتهی نخست این بود که «مصلحت» در برابر «حقیقت و حکم شریعت» نیست و این طرز تلقی را "غلط دانستند." به نظرم دو دسته از همان دورهی امام خمینی ره دچار این برداشت نادرست بوده و کم و بیش هنوز هم هستند: یکی قائلین به جدایی دین از سیاست در حوزههای علمیه، که طرح تفکر بنبست زدایی "مصلحت" از سوی امام ره را مخالف شریعت میدانستند که فکر میکردند کمکم مصلحت جای شریعت را میگیرد و احکام خدا را تعطیل میکند و یا کنار میزند. دومی قائلین به جدایی دین از سیاست در عرصهی جامعه که از سر ذوقزدگی و گرایش به غرب، این راهکار مدرن امام را نه میانبُر که از میانبَرندهی شریعت! تعبیر میکردند و ازینرو امام را فقیه دورهی گذار از فقه به عصر مدرن معرفی مینمودند. این دو دسته، هر دو، به یک میزان فهم درستی در اندیشهی سیاسی اسلام نداشتند. اینک رهبری معظم باز هم چنین برداشتی از مصلحت را غلط اعلان کردند که از نظرم مهم بود. هرچند بنده بر ترکیب اعضای انحصاری مجمع و کارکرد آنان همواره انتقاد داشته و دارم و به مجمعی فراگیر و دارای اعضایی پویا و عالم از بطن همهی جامعه معتقدم نه صرفا" تعدادی ثابت که هنوز هم در آنجا بیتوته! دارند. بگذرم.
نکتهی دوم این بود که رهبری معظم "بعضی از سیاستها" را "ماندگار" معنی کردند اما برخی دیگر را "مختص یک دوره خاص"، بنابرین چنین مواردی را "نیازمند بهروزرسانی" معرفی فرمودند. این بیان، راز مصلحت را برملا میکند. به نظرم سیاستهای نادرستی در طول این چهار دهه و اندی انقلاب اسلامی، مشمول این وضعیت شدند که برای رهایی از مخمصه، مجبور به "بهروزرسانی" آن هستیم وگرنه آن حکمت و شؤونی که حضرت امام برای مجمع مصلحت در نظر داشتند، اندک اندک، محو میشود و خودِ این مجمع به جای راهگشابودن، به معضل بزرگ و سدّ راه کشور بدل میشود و مانع اصلی تحول و دگرگونی و به تعبیر زیبای رهبری: "بهروزرسانی".
نکتهی سوم این بود که مسؤولان کشور را به اصل مهم فراخواندند که به تعبیر بنده همان خدمت به مردم است. اینکه اغتشاشات پراکنده نباید "حواس سران و مسؤولان کشور را "پرت" کند که "از کارهای اصلی و اساسی باز" بمانند. در همهی کشورها اینجور قضایا و حتی بدتر از آن رخ میدهد و پلیس آن سرزمین، با قدرت با آنان مواجه میشود و کسی هم به پلیس آنان خُرده نمیگیرد. بنابرین باکی نباید باشد که پلیس امنیت ایران در برابر اغتشاشات و در حقیقت دفاع از حریم امن مردم، ذرّهای تردید به خود راه ندهد و اگر مقتدرانه ظاهر نشود در واقع رخنه و حفرهی بعدی را پدید آورده است.