به قلم دامنه: به نام خدا. سلام. کندوکاوی بر «لِیُظهِرَهُ». در آیهی ۲۸ فتح «هُوَ الَّذی اَرسَلَ رَسولهُ بِالهُدی وَ دینِ الحَقِّ لِیُظهِرَهُ عَلَی الدِّینِ کُلِّهِ...» عمدهبحث بر سرِ «لِیُظهِرَهُ» هست، که من با صرف حدود ۵ ساعت وقت، چند نمونه را از تفاسیر و ترجمهها و نظرها در آثار، که به صورت مقایسهای مطالعه کردهام، مینویسم؛ کوتاه و گذرا، و خودم درینباره نظری بلد نیستم، زیرا درین دانش، خودم را در حد مطالعهگر میدانم و اهل جستوجو.
مترجمان -اغلب- لیُظهرهُ را بهاینصورت برگردان کردهاند که عاقبت، دین حق «بر همهی ادیان فایق» میآید و سرانجام آن روشن است. ازجمله آقای بهاءالدین خرمشاهی که این جور برگردان کرد: «...تا آن را بر همهی ادیان پیروز گرداند.» قرآنشناس معاصر مرحوم آیتالله محمدکاظم معزّی دزفولی (۱۳۴۸ - ۱۲۹۸ ش) آیه را چنین برگردان کرد: «او است آن که فرستاد پیمبَر خود را به رهبری و کیش حقّ تا چیره گرداندش بر کیشها همگی و بس است خدا گواهی». مرحوم مجتبوی اینچنین: «تا آن را بر همهی دینها چیره گرداند.» مرحوم مصطفی خرمدل اما اینگونه: «تا آن را بر همهی آئینها پیروز گرداند.» مرحوم مشکینی ولی اینطور: از نظر منطق و برهان، و یا پیروان واقعی آن را در حکومت بر جهانیان پیروز کند.» نظر مرحوم علامه هم این است: «این دین حق را بر همهی ادیان و نظامهای شرقی و غربی عالم غالب و قاهر سازد.»
آقای قرائتی هم دیدگاهش این است: «وعدهی پیروزى اسلام بر همهی ادیان، بارها در قرآن تکرار شده است. این پیروزى، هم مىتواند از جهت علمى، منطقى و غلبه در استدلال باشد، که همشیه چنین بوده، و هم اشاره به آیندهی تاریخ باشد که اسلام جهان را فراخواهد گرفت و وارثان زمین، بندگان صالح خواهند بود، چنانکه قدرت اسلام در نیم قرن اول هجرى، بخش بزرگى از زمین را فراگرفت... آیندهی تاریخ از نظر ما بسیار روشن و قطعى است و با ظهور حضرت مهدى علیهالسلام آخرین امام معصوم از اهل بیت پیامبر، دنیا پر از عدل و داد خواهد شد.» تفسیر «روان جاوید» مرحوم آیتالله شیخ محمدثقفی تهرانی (پدرهمسر امام خمینی) نیز کتابی منبع، برای اهل فن است. بگذرم. اگر ادامه بخشم، زیاد میشود و خواننده ممکن است کوفته شود! اما من این مسئلهی چالشی در میان مفسران را برای درک مطلب، پیش کشیدم.
اول ماه مبارک رمضان > ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ ← دامنه