حق چیست؟
حق چیست؟ نگارش ۲۴ ، ۱۲ ، ۱۴۰۳ ابراهیم طالبی دامنه دارابی. یونس آیاتی شگفتانگیز دارد. در آیه ۴ از وعدهی حق، حرف زد. حق را تفسیرها چیزی دانستهاند که «واقعیت و اصالت داشته باشد». مثلاً حقبودنِ معاد (=در فارسی: زمان بازگشت) این است آفرینش الهی، جز با برگشت موجودات به سوی او، کامل نمیشوند. المیزان مثال قشنگی زد: مانند سنگ که از آسمان به طرف زمین حرکت میکند، کمالش این است. انسان هم سوی خدا کمالش شکل میگیرد. سوی خدا، همان معاد و قیامت و در زبان قشنگ فارسی: رستاخیر (=رَستَن + برخیزیدن) است. پس، انکار معاد در آیه ۷ یونس، بسیار نکوهیده شد، چونکه معاد وقتی باور نیاید، سقوط اعتقادات شروع میشود. به قول قرآندانان، وعده، وعید، امر، نهی، نبوت، وحی، و ... همه، سقوط میکنند. به قول علامه طباطبایی «دین الهی بنیانش درهم میریزد.» من معتقدم کردارها با اعتقاد معاد، اصلاح و اخلاص میشود. آنچه نوشتم در پس از سحریخوردن دست داد. شکمم سیر، مغزم فعال. قلبم هم، مهیّا. کموکاست هم داشتم اما.
سلام ابراهیم اهل قران
ضیافتافطاروسحرگوارای وجودتان. متن شما نوعی تحلیل معرفتی و تفسیری از مفهوم "حق" در قرآن، بهویژه در سوره یونس، است. شما بر اساس آیه ۴ این سوره، مفهوم حق را به معنای «چیزی که واقعیت و اصالت داشته باشد» تعریف کردهاید و سپس آن را در زمینه معاد بررسی کردهاید.
تحلیل محتوا ؛
۱. روش تفسیری:
شما از روش تفسیری عقلی-نقلی بهره بردهاید. از تفاسیر مانند المیزان استفاده کرده و آن را با تحلیل شخصی خود گسترش دادهاید.
مثال سنگ که بهسوی زمین حرکت میکند، برای نشان دادن طبیعیبودن بازگشت انسان به سوی خدا، نمونهای از تبیین فلسفی-کلامی است.
ارتباط میان مفاهیم:
متن شما بهخوبی رابطه میان «حق»، «معاد» و «اعتقادات دینی» را نشان داده است. شما بیان کردهاید که انکار معاد به فروپاشی اعتقادات منجر میشود، چراکه تمام نظامهای دینی از جمله وعده، وعید، نبوت و وحی به آن وابستهاند.
نگاه تأملی و شخصی:
متن شما رنگوبوی تأملات شخصی دارد. در پایان اشاره میکنید که این تحلیل پس از سحریخوردن شکل گرفته، که نشاندهنده ارتباط میان تغذیه جسم و فعالیت فکری-روحی است. این نوع بیان، متن را زندهتر کرده و نشان میدهد که شما در حال تجربهای زیسته از تفکر دینی هستید.
نقاط قوت:
انسجام موضوعی بین مفهوم "حق" و معاد
استفاده از منابع معتبر (المیزان و علامه طباطبایی)
سبک نگارش روان و همراه با تفکر تأملی
در مجموع، متن شما تحلیلی دقیق از مفهوم "حق" و ارتباط آن با معاد ارائه داده و بهخوبی توانسته است یک نگاه تفسیری-اعتقادی را با تأملات شخصی ترکیب کند.
سید علی اصغر شفیعی