چه حرکتی نهضت است؟
سه شنبه, ۸ آذر ۱۴۰۱، ۱۱:۱۸ ق.ظ
به قلم دامنه. مسائل اندیشه: به نام خدا. سلام. نهضتها بر مبنای ارزشها، خلق میشود و اصلیترین عزیمتش ایجاد تغییر بنیادی در اذهان است. عموما" اشتباه وجود دارد؛ وقتی از نهضت سخن به میان میآید، فورا" دادخواستها و تظاهرات و مطالبات و یا حتی تغییر قوانین، در ذهن مجسّم میشود. گرچه این موارد در احیای نهضتها نقش ایفا میکند، اما به لحاظ اندیشه (البته بر اساس صفحهی ۲۵۸ کتابی که از "بیل مویر" آموختم) رهگشایی برای نهضتهای گستردهی اجتماعی، شرائط خاص خودش را دارد. برای پرهیز از اطالهی کلام به یک تعریف از آن بسنده میکنم.
در آکادمی (=باغی بود برای افلاطون در آتن که کمکم در قرن مدرن معنی انجمن و آموزشگاه گرفت) یاد میدهند، چنانچه در رشتهی علوم سیاسی هم میآموزانند، هر حرکتی دستهجمعی، که در آن، افراد _گاهی طی سالها و دههها- هوشیار میشوند، میآموزند، نظریه میسازند و به حرکت درمیآیند، تا در مقابل نظم و نظام موجود (=معمولا" قدرتمندان) بایستند، و مسائل و "دردهای جامعه را التیام بخشند" و ارزشهای بااهمیت را از نو احیاء کنند، نهضت نام دارد. مثلا" به جنبشهای فکری در جهان اسلام و یا حرکتهای الهیات رهایبخش در آمریکای لاتین، نهضتهای آزادیبخش اطلاق میشد.
تبیین و نتیجه: هر گاه حرکتی فاقد این مفاهیم و ارزشها بود و بهآسانی تفکری در آن نتوان سراغ گرفت، آن حرکت، نهضت نیست، آشوب است و یک تحریک کور. مثال میزنم:
اگر فکری وجود داشته باشد که نارسایی نظام ایران را قطعی بداند و خود را هم مُجاب و مُلزم برای تغییر (=یا دگرگونی) آن بداند، لزوما" باید خودشان شایستهتر از عوامل وضع موجود باشند و به عبارتی «صالح و سالم» حساب آیند؛ و الّا نظم و نظام موجود، به علت حضور ناشایستگان در حرکت کور، برقرارتر و موجّهتر میشود. سادهترین مثال به گویش زبان مادری این است: لَوِه به لاقالی میگوید تِه کینگ سِیوهه. یعنی کسانی لایق نهضتکردن هستند که خود صاحب فکر برتر و دارای تئوری آلترناتیو (=جایگزین) باشند و مجموعاً افرادی روسفید (=موّجهین) را در خود جمع کرده باشند. امام خمینی ره بیش از ۱۵ سال برای یک نهضت شایسته، تفکر کرد، نظریه تبیین نمود، مبارزه کرد و رهبری جامعهی معترض نسبت به رژیم پهلوی را بر عهده گرفت و ملت هم در مقابل، شایستگی بارز و بیمانندش را میدید و با اعتماد به کاریزمای حقیقی ایشان، پشت سرش راه افتاد و نهضت را به پیروزی رساند، بی آنکه امام حتی اجازهی یک روز و یا یک لحظه قیام مسلحانه بدهند.
| لینک کوتاه این پست →
qaqom.blog.ir/post/2205
۱۴۰۱/۰۹/۰۸