از ویژگیهای میهنمان ایران
سه شنبه, ۲۳ مهر ۱۳۹۸، ۰۷:۵۴ ق.ظ
به قلم دامنه : به نام خدا. ایران، وطن بزرگان شعر و ادب و دین و علم بوده است؛ چهرههایی که جهان به آنان رو کرده و میکند. یکی از ویژگیهای بزرگان ایران این بوده، که در آغاز شعر و مثنوی و سخن، به تحمید خداوند باریتعالی و نعتِ (=وصف) حضرت محمد مصطفی صلوات الله میپرداختند؛ بهطوریکه اگر سرآغازِ سخن آن بزرگان در کتابها، شعرها، مقالات و شاهنامهها را یکجا جمع کنیم، یک گنجینهی بیهمتا میشود. بگذرم و درود بفرستم به این ادب و آداب بزرگان میهنمان ایران. یک نمونه مینویسم از عبدالرحمن جامی. او در یکی از مثنویهای هفتگانه -که به هفتاورنگ مشهورند- به نام «سلامان و ابسال» در سرآغاز آن با چند بیت ژرف دربارهی خداوند و پیامبر اسلام، ادب و ارادت را به اوج میرساند و میسُراید و دربارۀ خدا چنین میگوید:
ای به یادت تازه جانِ عاشقان
ز آبِ لطفت تَر زبان عاشقان
جامی چون شاعری جمالدوست است و جذب جمال خداست، جهان و جان را چونان عارفان، جلوهی جمال خدا میداند و حُسن و زیبایی «لیلی» را سِرّ خدا میداند:
تا ز لیلی، سِرّ حُسنت سر نزد
عشقِ او، آتش به مجنون در نزد
و در نَعت و ستایش رسولالله صلوات الله میگوید:
کعبه بی وی، از بُتان پُرسنگ بوَد
بر خداجویان، حریمش ننگ بوَد
نکته: ایرانیان اگر دستکم هفتهای یک بار آثار بیمانند بزرگان ادب و دین و حکمت خود باز کنند، دریچههای عشق، مهر، ادب، معرفت، معنویت، پرستش و یکتاپرستی بر رویشان گشوده و نورباران میگردند. آنگاه است که فرهنگ و ادب اصیل ایرانی و هویت سرزمینی را گم نمیکنند. به امید آن روز در هر روز.
گزارهی کشکولی: اگر کسی در این ایران غنی، فقط سیاسیمیاسی! باشد و یا تکبُعدی، در حقیقت مساحت خود را خوب طناب نزده است و اندازهی خود را خوب متراژ نکرده است و روح و درون خود را خوب ماساژ نداده است.
| لینک کوتاه این پست →
qaqom.blog.ir/post/1001
۱۳۹۸/۰۷/۲۳