شناسنامهی ایران
به قلم دامنه. به نام خدا. سلام. سلسله مباحث هفت کول (قسمت ۸۶) در مدرسهی فکرت. حکیم ابوالقاسم فردوسی را، هر ایرانی دوست میدارد؛ زیرا قلم و فکر او هویت ایران و ایرانی را ترسیم و تثبیت نموده است. در این میان، دستکم شش دسته، میتوان دستهبندی کرد که کیها، چرا و به چه علت فردوسی را دوست میدارند؟ مطالعات من این را به من میگوید:
۱. پارهای مردم به دلیل اینکه بسیار میهندوست و به تعبیر عامیانه «وطنپرست» هستند، فردوسی را دوست دارند. زیرا شاهنامهی او، وطن ایران را برجسته ساخت.
۲. برخیها به خاطر اینکه شیدا و شیفتهی زبان شیرین و فخیم فارسیاند، فردوسی را دوست دارند. زیرا شاهنامهی او، فارسی را زنده نمود.
۳. عدهای چونکه فردوسی به تازیها تاخت، فردوسی را دوست دارند. زیرا شاهنامهی او، در جاهایی عربستیزی کرد و خوی تاخت و تازیشان را کوبید و آنان را سوسمارخوار لقب داد.
۴. ایرانیهایی هم بوده و هستند که به دلیل شیعهبودن فردوسی، وی را دوست میدارند. زیرا شاهنامهی او، چندین جا، چنین نُمایانده است و به نَعت و مدح دست زده است.
۵. گروهی به علت اُسطوره و ایستادگی و جنگاوری و حماسه، فردوسی را دوست دارند. زیرا شاهنامهی او، پُر است ازین دست دلیریها و سلحشوریها و ظفرمندیها.
۶. دستهای به دلیل همبستگی دین و دولت در نگرش فردوسی، این حکیم را دوست دارند. زیرا شاهنامهی او، در فرازهایی، محکم و مستحکم و مُستدل، بدین موضوع ضرور پرداخت.
نکته بگویم: معتقدم بزرگان، بزرگاندیش بودند و بزرگساز؛ زیرا خود را نمیدیدند، خدا و خلق خدا را مینگریستند و فردوسی چُنین بزرگمردی بود. خدابین بود، خویشتنبین نبود. ازینرو شناسنامهی ایران شد. سخنم را به سرمشقِ علم و ادب و عشق و عقل، سعدی _رحمهُالله_ مستند میسازم:
بزرگان نکردند در خود نگاه
خدابینی از خویشتنبین مَخواه