آموزش فن نیمفاصله در تایپ
به قلم دامنه: به نام خدا. همانطور که میدانید امروزه تایپکردن در گوشیهای لمسی به علت وجود پیامرسانها و حضور افراد در پهنهی تبادل فکر و پیام، به عنوان یک کار همیشگی و اساسی درآمده است. من یک فن زیبانویسی و درستنویسی با صفحهکلید گوشی را -که کاربرد آن نشان اهمیتدادن، فرد به ادبیات فارسی است- بر روی عکس که از صفحهکلید تبلت خودم انداختم، به علاقهمندان میآموزم:
۱. به آن دگمهای که در سمت راستِ «دگمه دراز خط فاصله» قرار دارد توجه کنید، که با خط سبز دورش دایره کشیدم. این دگمهی صفحهکلید، کار مهمی برعهده دارد. هرگاه خواستید کلمات مرکّب و ترکیبی تایپ کنید، بعد از کلمهی اول، ابتدا بر روی این دگمه ضربه بزنید و بیآنکه دستتان به دگمهی خط فاصله بخورد، کلمهای بعدی را تایپ کنید. فقط با همین کار ساده، شما دوکلمهای را که باید طبق آداب ادبیات فارسی به صورت ترکیبی و بدون فاصلهازهم نوشته شوند، بهخوبی ترکیبی تایپ کردهاید.
۲. همچنین برخی از افعال که را که حرفهای کمکی دارند، با این دگمه، با فعل خود ترکیب میشوند. با چند مثال حُسن چنین تایپی را که با دگمۀ «نیمفاصله» ایجاد میشود، نشان میدهم. مثالها:
۱. حماسهسازان. که اگر این دگمه را نزنید با فاصله نوشته میشد، یعنی اینگونه: حماسه سازان.
۲. گرامیدوستم. که واژگان گرامیدوست باهم ترکیب است. نه به هم چسبیدند، و نه از هم جدایند.
۳. سیستَلی. لَمتَلی. نارنجدارتَلی. کِراتدارتَلی. ماهیتَلی. تِشهلیتَلی. شالدندونتَلی. همهی اینها که واژگان مازندرانی است، به کمک همین دگمه، اینگونه ترکیبی تایپ شدند.
۴. واژگونهسازی؛ که واژۀ ترکیبی است.
۵. به اندازهی هستهی خرما. یای نسبت به دو کلمهی اندازه و هسته بهزیبایی ترکیب شد.
۶. بقیهی مثالها را اگر به همین نوشتهی من در همین متن دقت شودد، واژگان ترکیبنوشته را خواهی دید. البته شما خوانندگان شریف بلد بودید، من فقط شرح دادم و تأکید کردم. پوزش.
نکته: اگر کمی حوصله بخریم و هنر و ذوق را به آن آغشته کنیم، ادبیات فارسی هرگز در لابهلای پیامرسانها منهدم نمیشود.