دامنه‌ی داراب‌کلا

قم ، مازندران ، ساری ، میاندورود

دامنه‌ی داراب‌کلا

قم ، مازندران ، ساری ، میاندورود

دامنه‌ی داراب‌کلا

Qalame Qom
ابراهیم طالبی دارابی (دامنه)
قم، مازندران، ساری، میاندورود

پیام مدیر
نظرات
موضوع
بایگانی
پر پسند
پر بحث

مَسجد / مِحراب

سه شنبه, ۱۰ اسفند ۱۴۰۰، ۰۹:۱۱ ق.ظ
به قلم دامنه: یادِ خدا می‌کنم سپس سلام. مِحراب -که صدرِ مجلس و جایی برای ستیز با دشمن خطیری به اسم هوایِ نفس است و حَریب‌شدن به معنای «بریده از کارهای دنیا و پراکندگی خاطر» و نیز بالایِ خانه‌ی خدا و محل عبادتِ پیشنمار در مسجد است- مهترین بخش از مسجد است. در روز برانگیخته‌شدن پیامبر خدا ص ذهنم هدایتم کرده تا مِحرابِ مَسجد و مَسجدِ مِحراب را بَر بِرسم تا درین روز زیبای رستاخیز، خیزشِ دانشی و ارزشی برداشته باشیم. من، چند محور را بر اساس کنجکاوی‌ام می‌گشایم و رد می‌شوم:

۱. مِحراب، گرانیگاه (=مرکز ثقل) مَسجد است. این نباشد، مسجد گویی محور ندارد. محوری که یک خودرو را بر سر راه و جاده، قِوام نگاه می‌دارد. ۲. مِحراب، درِ نورِ خروجِ مَسجد است؛ گویی درهای مسجد برای ورودِ نمازگزار برای همین خروج است؛ خروج نورِ ستایش و پرستش از روزنه‌ی انوار مِحراب به سمت خدا. ۳. مِحراب، نماد قبله و وحدت در جهت است، برای گم‌نگشتی مؤمن از وحدتِ در عبادت. ۴. محلِ زیرین مِحراب، کمی پایین‌تر از سجاده‌ی نمازگزاران است تا امام‌جماعت دچار عُجب و خودپسندی نشود و خدا را فراموش نکند و به برتری‌جوی و استعلا مبتلا نشود. ۵. مِحراب، موجب شد هنر ایرانی اسلامی در آذین‌بندی آن رشد کند و هنرورزان را هرچه بیشتر به تعمیق هنر شوق دهد. ۶. مِحراب، نگاه‌های همه را به این دروازه‌ی نور می‌دوزانَد تا دیدِ کسی تار و بینش کسی به تفرق و تُپُق نیفتد.

اما در مَسجد است که: یکم: یادِ خدا می‌شود تا از یاد نرود. دوم: در مَسجد است که: ذهن و روح پرتوافکنی می‌گردد تا مؤمن به تاریکی و ظلمات دچار نشود. سوم: در مَسجد است که: طهارت که اصل اساسی مسجد است با انسان چفت و وصل باشد. و چنین مکان مقدسی باید هرچه ساده‌تر ولی آراسته‌تر و زیباتر ساخته شود. چهارم: در مَسجد است که دانش -که سرعت می‌دهد- به ایمان -که جهت می‌بخشد- درهم آمیزد و آشتی می‌گیرند و در آغوش هم می‌افتند. پنجم: در مَسجد است که: اگر مؤمن در طولِ هفته وقت نکرد از مسائل جامعه و جهانش سر در آورَد، امام‌جماعت (یا در روزهای جمعه) امام‌جمعه، وی را در جریان بگذارد. ششم: در مَسجد است که: تعاون به همدیگر جوش می‌گیرد. هفتم: در مَسجد است که: مرکز حل و فصل مسائل مردم باید شود و محلی برای اخلاق‌آموزی و دانش‌برگیری. هشتم: در مَسجد است که: مؤمنان خود را پشتِ امام‌جماعت می‌ایستانند تا معنویت محافظت شود. به همین علت است امام‌جماعت باید از عدل متعارف برخوردار باشد وگرنه خودبه‌خود از اشتغال معنوی‌اش منعزل (=برکنار) است.
| لینک کوتاه → qaqom.blog.ir/post/2056
موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۴۰۰/۱۲/۱۰
ابراهیم طالبی | دامنه دارابی

عترت

مباحث دینی

نظرات (۱)

۱۰ اسفند ۱۴۰۰ ، ۱۸:۴۰ دامنه | دارابی
 درباره مسجد
 
۱- سجده‌گاه‌ها از آن خداوند است، در این سجده‌گاه در کنار خدا، دیگری را فرا نخوانید!
 
مسجد اسم مکان است و به معنای سجده‌گاه، علاوه بر یک مکان ممکن است به معنای پیشانی سجده‌کننده هم باشد و سفارش شده که در برابر غیر خدا سجده نکنید.
 
۲- مسجد محل عبادت گروه‌های مختلف بوده و به دلیل تعدد آنها در شهرها، به نام پیامبر، خلفای راشدین، ائمه شیعه، علما و بزرگان مذهبی، رهبران سیاسی و سازندگان آن نام‌گذاری شده است.
 
۳- مسجد جامع، بزرگترین مسجد هر شهر بوده است. در قدیم کلمه جامع خود به معنای مسجد به کار می‌رفت و بقیه مساجد اسم خاص داشتند. (پدرم وقتی می‌گوید ماهی، منظورش ماهی سفید است، بقیه ماهی‌ها اسم دارند، کفال، کپور، تلاجی و ...)
 
۴- انسان از قدیم از هنرهای تجسمی استفاده می‌کرد، مجسمه‌سازی، حکاکی بر روی سنگ و خشت و چوب و بعدها نقاشی از نشانه‌های گرایش انسان به جاودانگی بوده است.
 
۵- به دلیل ممنوعیت استفاده از این هنرها در اسلام (این ممنوعیت در گذشته بوده و اکنون دیگر نه تنها نیست بلکه گاهی شدید و غلیظ‌تر از مجازشدن است)، استفاده از دیگر هنرها از جمله خوشنویسی و معماری جایگزین آن شده است.
 
۶- امروز نقش الله، آیات قرآن، نام و سخنان پیشوایان مذهبی و مانند آن با آن‌چنان ظرافتی نوشته می‌شود که گویی تصویری از چهره هر کدام از آن بر دیوار مسجد نقش بسته است تا گرایش انسان به هنرهای تجسمی را اقناع کند. شاهد سخن من این شعر است؛ در نمازم خم ابروی تو در یاد آمد / حالتی رفت که به محراب به فریاد آمد.
 
جلیل قربانی
پاسخ مدیر دامنه ::
سلام جناب آقای قربانی. متن شما دنباله‌بخشی منسجمی بر متن بنده بود و الحق خوب درخشیدید. تشکر.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">